Träna genom att cykla

Alla barn drömmer om sin första cykel och det är ingen slump att cykling är en av de populäraste träningsformerna. Cykling är dessutom ett praktiskt och miljövänligt sätt att ta sig runt på och till och med i storstäder som Stockholm anses cykel vara ett snabbare färdsätt än till exempel lokalbussen. Genom att cykla till jobbet, skolan eller livsmedelsbutiken slår man många flugor i en smäll och i princip vem som helst kan ta sig runt på detta vis.

Om man vill träna med cykling så finns det flera olika sätt att göra det på: med en vanlig herr- eller damcykel, med en mountainbike, på en träningscykel i hemmet eller under en spinning klass på gymmet. Vare sig man ligger i hårdträning för sverigeloppet.nu eller vill komma lite allmänt i form så är cyklingen ett bra och roligt sätt att öka konditionen och styrkan.

När man cyklar tränas flera muskelgrupper i kroppen. Den främsta är benmusklerna, framförallt låren, men också mag- och armmuskler får sig en genomkörare. Man får också ökad metabolism och kondition om man väljer att ta i lite extra. Många experter rekommenderar att man tränar på ett varierat sätt, till exempel genom att växla hastigheter och svårighetsnivå. Genom att inkludera backar i sina lopp får man extra styrketräning och om man cyklar snabbt får man igång ett rejält flås.

Utrustning

Förutom själva cykeln så finns det en viss utrustning som kan göra träningen både effektivare, säkrare och roligare. Man bör till exempel alltid bära hjälm och vill man cykla snabbt kan det vara bra att klä sig i tighta, vindtäta kläder som samtidigt är så pass ventilerade att huden får andas. Man kan också skaffa sig en pulsklocka som håller koll på resultaten och en vattenflaska är obligatorisk om man planerar längre sträckor. Ett bra par skyddande glasögon är också att rekommendera.