De bästa benövingarna

Snygga ben är bland det mest åtråvärda när det kommer till träning, men det krävs en hel del arbete för att få önskade resultat. En av anledningarna till att det kan ta längre tid att få vältränade ben än till exempel armar är att vi hela tiden använder våra ben, vilket gör att de är vana vid att gå omkring med rätt tung belastning. Starka ben kräver därför att man varierar ganska rejält på de träningsformer man sysslar med och det gäller även de

benövningar som man kan utföra antigen i hemmet eller på gymmet.

Benen har ett flertal ganska stora muskler som man kan träna på olika sätt, bland annat genom dynamisk och statisk träning. Dynamisk innebär att man utför specifika rörelser upprepade gånger. Man brukar göra rörelserna i set om tre eller fyra omgångar och varje övning görs mellan tolv och femton gånger. Bra exempel är att hålla i tyngder och sedan göra ett utfall med det ena benet, knäböja och sedan skjuta tillbaka. Ett annat är att ligga på marken och lyfta benen, gärna med tyngder runt vristerna, ett visst antal gånger.

Statisk träning är övningar där man håller en viss position i en utsatt tid, ofta mellan en minut eller nittio sekunder. Man kan till exempel sitta mot en vägg som om man satt i en stol och hålla den positionen så länge man kan. Genom att växla på dessa olika typer av övningarna ger man benmusklerna mycket att göra och de blir inte vana vid någon ansträngning.

För att komplettera styrketräningen är det mycket bra att flera gånger i veckan syssla med andra aktiviteter som ger kondition och får igång metabolismen. Särskilt bra träningsformer för just ben är löpning, cykling och simning och som en extra bonus får man också god kondition och en allmänt stark kropp.