Starka abs

Inom träningsvärlden talar man ofta om abs och vad man menar är magmuskler. Abs är en engelsk förkortning av rectus abdominis, det vill säga de muskelpar som löper utanpå vårt magparti. När dessa muskler är vältränade och tillhör en person med lågt bukfett så ser de ut som rutor och man brukar kalla dem för six pack, eller sexpack, då de ser ut som tre par, inte olikt hur tre par ölburkar är paketerade om man tittar på dem uppifrån.

Det finns många olika sätt att träna sina abs på och går man på ett gym finns det speciella maskiner som är helt inriktade på dessa muskler. Man kan också träna hemma och den absolut vanligaste former är så kallade situps. Professionella tränare brukar rekommendera att man gör dessa övningar varannan dag så att magmusklerna får ett dygn att vila upp sig på då de kräver samma tid som andra muskler för att återhämta sig. Det är också mycket bra att göra olika varianter på situps då musklerna är relativt platta och blir fullt utvecklade om man ser till att träna hela deras yta.

En bra variant att köra mellan varven av situps är att lägga ena benet över det andra knäet och sedan göra diagonala situps. Vartannat set med upprepningar riktar sig åt höger och vänster omväxlande. Man kan också dra upp båda benen i luften, ungefär som om man sitter i en stol och sedan göra situps mot knäna. Dessa olika övningar ger en bra allround träning åt magmusklerna och gör man detta regelbundet så kommer man relativt snabbt få bra resultat.

När man gör situps är det viktigt att man håller sin nacke i en rak position för att undvika skador. Vissa föredrar att göra dem med händerna knäppta bakom huvudet medan andra tycker att det känns bättre att korsa armarna över bröstet.