Små fem minuters-pass för starka abs

Att det är bra att träna råder det inga som helst tvivel om och alla forskare och läkare är överens om att motion är basreceptet till ett friskt och lyckligt liv. En kropp som är stark är uthållig och man bör aldrig underskatta det mentala värdet heller; träning ger människan högre halter av bland annat endorfiner som motverkar depression och ger ett slags naturligt lyckorus.

Oavsett vilken form av träning man föredrar så är det mycket viktigt att man har en bra kroppshållning och en stark bas, och för att man skall vara i så god form som möjligt bör man ha vältränade magmuskler, eller abs som man idag brukar säga. Genom att klämma in små fem-minuters

övningar för starkare abs kan man med gott samvete syssla med sin favoritsport eller -motion samtidigt som man får en vältränad mitt.

Välj en eller två av de följande övningarna och kläm in dem antingen i mitten eller slutet av ditt vanliga träningspass, oavsett om det handlar om löpning, cykling, simning eller vanligt promenerande.

  • Roterande planka. Lägg dig på sidan och lyft hela kroppen genom att stödja dig på din högra armbåge. Håll positionen i trettio sekunder och byt sedan sida. Upprepa fem gånger. Ju starkare du blir håll positionen desto längre. Övningen är särskilt bra för att träna magmusklernas sidor.
  • Plocka upp en boll. Sitt på marken med böjda ben och överkroppen lyft halvvägs upp, som om du vore mitt i en situp. Ta med båda händerna en boll som du lagt på vänster sida och för över den till höger. Gör detta omväxlande i snabb fart i tjugo sekunder gånger tre. Ju starkare magmusklerna blir desto tyngre boll kan du lyfta för ökad träning.
  • Ligg på ryggen och lyft benen rakt med fotsulorna mot taket. Lyft sedan rumpan, och endast rumpan, tio gånger och upprepa tre gånger. Öka antalet rep eftersom styrkan ökar.